30 Σεπ 2022

 


(Την φωτογραφία διάλεξε η κ. Φραγούλη, από την τιμητική Λογοτεχνική παρουσίαση στο Ένθετο του Εθνικού Κήρυκα Νέας Υόρκης, Αύγουστος, 12, 2012)

***********************************************************************************

Ένα μεγάλο-καθυστερημένο

                 «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»

Στο : FRACTAL ( Η Γεωμετρία των Ιδεών) και στην  Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, 11/11/15 (!!!!!!), ως και στην συνάδελφο Μαίρη Υπερείδου-Χατζή (Καναδάς, που το ανακάλυψε μετά από 7 (επτά!) χρόνια, σε αναφορά στο όνομά μου, στο ΓΚΟΥΓΚΛ)  !!!

Αντιγράφοντας, Τί άλλο να προσθέσω?

                Σας  Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω !

***************************************************************************************** 

11/11/2015, 7:51 ΜΜ

Η αστείρευτη γραφή της Γιώτας Στρατή

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη //

 Η ποίηση αποτέλεσε πρωταρχική ουσία στη ζωή μου και τη λογοτεχνική μου ύπαρξη, καθώς από παιδί στη Λευκάδα ζυμώθηκα με το Βαλαωρίτη και το Σικελιανό. Οι συνεχείς απαγγελίες στις σχολικές γιορτές με εξοικείωσαν με όλους τους μεγάλους ποιητές της νεότερης ελληνικής γενιάς. Ωστόσο, το δέος μου γι αυτή τη μορφή του λόγου παραμένει μεγάλο, καθώς αναγνωρίζω πως οι λέξεις κρατούν τα κλειδιά της έκφρασης, απογειώνοντας ή συνθλίβοντας τον ποιητή τους. Πιστεύω πως η ποίηση περνάει κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολάκερο τον κόσμο. Οι άνθρωποι εκτεθειμένοι σε δεκάδες ερεθίσματα όλο και λιγότερο σκύβουν στα έγκατά τους να ομφαλοσκοπηθούν μέσα από τα λόγια των ποιητών.

Η ποίηση ταυτόχρονα ενέχει την παγίδα να αποτελεί την ευκολότερη φόρμα έκφρασης ατόμων, που εκδηλώνουν την ανάγκη να εκφράζονται στο γραπτό λόγο. Πολλοί ομογενείς ομοιοκαταληκτούν θεωρώντας ότι γράφουν ποίηση. Ωστόσο, τα ανάλαφρα στιχάκια τους πόρρω απέχουν του ειλικρινούς και αυθεντικού ποιητικού λόγου.

Ένα πρόσωπο του οποίου το πηγαίο ταλέντο στον ποιητικό λόγο θαυμάζω είναι η Γιώτα Στρατή, μεγάλη κυρία της Ελληνικής Λογοτεχνίας στην ομογένεια της Νέας Υόρκης.

 Γιώτα Στρατή

 Η Γιώτα μου έχει χαρίσει κάποια από τα έργα της κατά καιρούς. Αρχόντισσα πραγματική στο λόγο και στη σκέψη. Μια βαθειά γνώστης των Ελληνικών Γραμμάτων, που αν ζούσε στην πατρίδα θα γνώριζε μεγάλης αποδοχής. Διάβασα τα θεατρικά της έργα «Ο καταποντισμός της Αρχαίας Ελίκης», « Σαπφώ η Λέσβια Ιέρεια της Αγάπης» , «Συριανές Αγάπες» καθώς και την ποιητική της συλλογή «Εννέα Εντολές και Μια Αγέννητη». Έμεινα εκστατική με το βάθος των γνώσεων, την υπέροχη ιστορική της διαδρομή στα αρχαιοελληνικά κείμενα, την αναψηλάφηση των συμβολισμών μέσα από τις αιώνιες ρήσεις. Κι ακόμη με το λυρισμό των ποιημάτων της, την αισιόδοξη ματιά της αλλά και το σαρκαστικό χιούμορ της στην κωμωδία «Συριανές Αγάπες». Η Γιώτα Στρατή με μια βαθειά και ουσιαστική γνώση των αρχαιοελληνικών κειμένων αλλά και της ελληνικής γλώσσας στην υψηλότερη διάστασή της με έκανε ν’ αναρωτιέμαι πώς τέτοια αληθινά ταλέντα χάνονται στη λήθη και την μακρότητα της ξένης γης. Πρόκειται για μια λογοτέχνιδα, άξια σύζυγο και μητέρα, που έκανε άξονα ζωής της συγγραφή αντλώντας τα θέματά της από τις πιο αυθεντικές στιγμές του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας μας. Και το κυριότερο, μέσα από την τριβή της με την ομογένεια της Αμερικής προσπάθησε να μεταφέρει αυτή την αιώνια δάδα του ελληνικού πνεύματος στη νέα γενιά των Ελλήνων προσαρμόζοντας τα περισσότερα έργα της σε θεατρικές παραστάσεις. Έργο μεγάλο και αναξιολόγητο σε όλες του τις διαστάσεις από τις ντόπιες αρχές της ομογένειας ή από τα Ελληνικά υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, είμαι σίγουρη.

Θα πρέπει να πω ότι η Γιώτα Στρατή δεν σταματάει στην πρωτογενή δημιουργία, αλλά ακάματη εργάτρια της τέχνης, στήνει θεατρικές παραστάσεις, πρωταγωνιστεί σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, οργανώνει εκθέσεις βιβλίου, στήνει ποιητικές βραδιές αναβιώνοντας την ελληνική γλώσσα και τη λογοτεχνία μας.

 


Ψυχές Αιωρούμενες

Στην τελευταία της ποιητική συλλογή «Ψυχές Αιωρούμενες» η Γιώτα Στρατή ασχολείται με το αγαπημένο της θέμα, τη νοσταλγία της πατρίδας και ταυτόχρονα με θέματα που αγγίζουν το είναι της, είτε πρόκειται για τα χάδια του παππού στον εγγονό είτε για τη μαζική δολοφονία των παιδιών του σχολείου στο Κονέκτικατ είτε για τη θάλασσα που εξακολουθεί να παραμένει η αγάπη της, είτε για τον έρωτα, την αγάπη, τα αγγίγματα , όλα.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου η Γιώτα Στρατή περιγράφει με περίπου αυτοσαρκαστικό στιλ την προσωπική της ιστορία, που ξεκίνησε από το Αίγιο των πολιτικών φρονημάτων για να καταλήξει στη Νέα Υόρκη της διαρκούς περιπέτειας μέσα από το γάμο της με το Δημήτρη Στρατή.

Πέρα από τα ποιήματα της συλλογής που στάζουν το πάθος της Γιώτας για τις λέξεις, και αναδεικνύουν τη βαθειά υπαρξιακή της σχέση με τη λογοτεχνία, τούτο το βιβλίο αποπνέει την ειλικρίνεια του ταξιδιού της ζωής μιας γυναίκας που δεν έπαψε ποτέ να ελπίζει και να δημιουργεί παρά τις όποιες αντιξοότητες.

 

Γράφει η Γιώτα

 

Για τη θάλασσα:

«Χθες, ένας κόκκος στα κλειστά βλέφαρα της θάλασσας ήμουν.

Έρχομαι, είπαν, από το βυθό με λιγοστό του ήλιου φώς,

Να συνηθίσω τους καύσωνες που με περιμένουν έξω!»

 

Για τον παππού:

«Καθιστός, εύχαρις, με πόδια ανοιχτά, ΄

απλωμένα στο ξύλινο πάτωμα ο εγγονός,

ορθή γωνία, δύσκαμπτη, ο άγιος της χαράς,

να προσκυνήσει τον ανθό της αθωότητας».

 

Εν τέλει, η Γιώτα Στρατή είναι μια πηγαία λογοτέχνις, που παίζει ανάμεσα στο πεζογράφημα, την ποίηση και το θέατρο σημαδεύοντας με τη γραφή της τη λογοτεχνία της Διασποράς. Αφήνει το χειμαρρώδη λόγο της να συνθέσει εικόνες, συναισθήματα, απορρίψεις, ελπίδα, φόβο, κούραση, αγωνία. Αρνείται να χαλιναγωγήσει τις λέξεις, που θαρρείς ξεχύνονται σαν άτια στις λευκές σελίδες.

Πρόκειται για μια εξαιρετική εργάτρια του λόγου, μια ποιήτρια με βάθος και πάθος.

 

  • Μοιραστείτε το άρθρο:
  • ************************************************************************************************************************ Φίλες, και Φίλοι μου, Δεν έχω λόγια να προσθέσω!
  •                      ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια αγερωχη κυρία και εργατρια του πνευματος, που υπηρετεί επάξια την τέχνη της ποίησης και με τη γραφή της, αφήνει αναμφισβητητα, σπουδαία παρακαταθήκη στο βωμό της ποίησης... Άψογη Παρουσίαση προς μια μούσα της τέχνης , μα πάνω απ'ολα μια γυναίκα, μια μάνα, έναν ΆΝΘΡΩΠΟ, και εμείς ως μεταγενεστεροι, ΔΙΔΑΣΚΌΜΑΣΤΕ!!!! Γιώτα ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ!!!!!Με βαθιά εκτίμηση Αναστασία Νερολή 🙏🙏🙏

Αστοριανή είπε...


Γουέστμπερυ, Λονγκ Άϊλαντ, ΝΥ
Φυσικά, αντιγραφή από το ΦΕΙΣ...! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
16 Comments
Katerina Pitta
Έχω την τιμή να βαστώ στα χέρια μου, έργα που που έχετε δωρίσει. Δεν είμαι ικανή να μιλήσω για σας. Αυτό θα το κάνουν οι φιλόλογοι και οι κριτικοί του μέλλοντος. Χαιρετίζω μία ΣΠΟΥΔΑΙΑ ελληνίδα Ποιήτρια!!! 💝💝
Reply17h
Yiota Spanou Stratis
Μια αγερωχη κυρία και εργατρια του πνευματος, που υπηρετεί επάξια την τέχνη της ποίησης και με τη γραφή της, αφήνει αναμφισβητητα, σπουδαία παρακαταθήκη στο βωμό της ποίησης... Άψογη Παρουσίαση προς μια μούσα της τέχνης , μα πάνω απ'ολα μια γυναίκα, μια μάνα, έναν ΆΝΘΡΩΠΟ, και εμείς ως μεταγενεστεροι, ΔΙΔΑΣΚΌΜΑΣΤΕ!!!! Γιώτα ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ!!!!!Με βαθιά εκτίμηση Αναστασία Νερολή 🙏🙏🙏
Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2022 8:32:00 π.μ.
May be an image of 5 people, people sitting and people standing
Reply16h
Gabriel Panagiosoulis
Good morning dear Yiota , what a pleasant surprise, I congratulate you and Ms. Justine και οι δυο σας δυο λογοτεχνικά αστέρια, που λάμπουν στο στερέωμα..
Reply11h
Yiota Spanou Stratis
Gabriel Panagiosoulis Γαβρίλη μου! Αντέχουμε στην..."τρέλα, και στον χρόνο" Να είσαι πάντα καλά! Χαιρετισμούς σε όλους σας. Καλό Μήνα.
Reply36m
Gabriel Panagiosoulis
💕💯
Reply32m


Justine Frangouli-Argyris
Χαρά μου να γράφω για σένα ! Υπέροχη αγνή λογοτεχνία!
Reply7h
Yiota Spanou Stratis
Justine Frangouli-Argyris ...θυμάμαι που έγραφες και στον Εθνικό Κήρυακα για τις δραστηριότητες μου στην Ομογένεια, κυρίως, και με ικανοποίηση κρυφή τα αντέγραφα... για να υπάρχουν. . . Υπήρχε ξεχωριστή ευαισθησία, τότε, κι ό,τι κάναμε, το αγαπούσαμε, προσπαθώντας να συναντούμε την ευαισθησία των ομογενών... και μας αγαπούσαν ... Σε Ευχαριστώ ακόμη μια φορά. Να είστε ΟΛΟΙ καλά, και σύντομα να έχετε ¨νέα οικογενειακής επέκτασης..." Η ζωή φεύγει γρήγορα. Πρέπει να την ζούμε με όση δύναμη έχουμε. Σε φιλώ, Καλό Μήνα.
No photo description available.
Reply20m
Justine Frangouli-Argyris
Yiota Spanou Stratis πόσο δίκιο έχεις!
Reply15m


Άρης Άλμπης
Εξαιρετικό κείμενο, αποδίδει με πληρότητα το έργο και την προσωπικότητα μιας ξεχωριστής δημιουργού.
Οι επισημάνσεις είναι καίριες και οδηγούν τον αναγνώστη να εκτιμήσει την αξία μιας πολυτάλαντης πατριώτισσας στην Αμερική.
Γνωρίζοντας αρκετά γραπτά σου, αγαπημένη μας Υιώτα, προσυπογράφω ανεπιφύλακτα το εμπεριστατωμένο αυτό γραπτό, το οποίο διαβάζω σήμερα για πρώτη φορά, παρότι γραμμένο πριν 7 χρόνια!
Η ευχή μου για καλή συνέχεια, δεδομένη!

Αστοριανή είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>>>

Η ευχή μου για καλή συνέχεια, δεδομένη!

Reply5h
Yiota Spanou Stratis
Άρης Άλμπης Άρη μου! Δάσκαλος όχι μόνο στην ζωή μα και στην Τέχνη! Μαζί με το ταίρι σου έχετε δημιουργήσει Πολλά κι ακόμη έχετε μέλλον... Τιμή μου που δίνεις πάντα τον χρόνο σου να διαβάζεις και να επικροτείς ό,τι κι αν δημιουργώ! Καλό μήνα σε όλη σου την οικογένεια, Πάντα με Αγάπη. Ευχές για Υγεία.
Reply16m


Lamprini Tisolmi
Συγχαρητήρια
Reply4h
Yiota Spanou Stratis
Lamprini Tisolmi Λαμπρίτσα μου! Πάντα στέλνεις την αγάπη σου. Υγ.:κοίτα, μπαίνω στην ιστοδελίδα σου και τελευταία μου δίνει "δυσκολίες"... μετά από τόσα χρόνια???!!! Χαιρετισμούς στην Μαμά σου. Καλό Μήνα.

Αστοριανή είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ - Αντιγραφή:

(συμπληρωματικη απάντηση στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΕΡΟΛΗ !!!:)

ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ ΝΕΡΟΛΉ !!!!!
Τί έγινε η απάντησή μου, αγαπημένη Αναστασία?! Σε έβαλα ΕΔΩ, από την ΑΣΤΟΡΙΑΝΗ, να είσαι μαζί με τους ξεχωριστούς μου Φίλους, ...και δεν Τυπώθηκε??? Νάζια και κόλπα μου κάνει το ΦΕΙΣ>>> !!! Σε ευχαριστώ, που επισκέφτηκες την "Αστοριανή" κι άφησες την εκτίμηση και την αγάπη σου, μεστωμένη, για την μικρή παρουσία μου στην ξένη Γη... Η Ιουστίνη, πράγματι είναι μια αυστηρή πολυτάλαντη δημιουργός. Της είμαι βαθιά ευγνώμων και το ίδιο αισθανόταν ο Δημήτρης, που την θαύμαζε... Αυτή κι αν είναι δραστήρια Ελληνίδα που δεν χαρίζει "κάστανα" !!! Ευχαριστώ. Εύχομαι να έχετε Καλό Μήνα! (Εδώ : Με την Κική Σεγδίτσα και τον Μάκη Τζιλιάνο, στο σπίτι μου 32-74 46 Δρόμος, για 39 χρόνια! στην Αστόρια (εξ ου και το "ΑΣΤΟΡΙΑΝΗ) ... Σε ευχαριστώ!!!!!!!!!
No photo description available.
Reply

Βλέπεις!!! ΟΥΤΕ τις αναμνηστικές φωτογραφίες μου βάζει!!! Πάλι καλά, όμως, που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε στον ...αέρα!!!!!!!!!!!

ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΡΕΛΗΣ είπε...



Πόσα και πόσα τέτοια αφιερώματα σου αξίζουν;!
Γιατί είσαι εκεί να συντηρείς μια γραφή που μυρίζει φρέσκια Ελλάδα και να μας θυμίζεις τον καημό της ξενιτειάς.
Σου οφείλουμε.
Και κάθε που μας μαγεύει η γραφή σου είσαι μια ιέρεια που παίζει με το φως- αυτό που μεταλαμπαδεύεις μέσα στην ψυχρότητα και την μελαγχολία των καιρών μας. Αφήνοντας παντού να φαίνεται η αιωνιότητα.
Τα φιλία μου!

Αστοριανή είπε...

Με τιμά, η Καθαρότητα Ψυχής
με γνήσια συναισθήματα, Στρατή μου!

Από σένα,
όπου η έμπνευση είναι ο δεύτερος εαυτός σου,
Φίλε του νου και της καρδιάς, με το "όνομα" που δένει
την απουσία του Δημήτρη μου
με τις δημιουργίες της πλέον απέραντης νύχτας μου...
Φίλοι και Φίλες που τονίζουν τον κουρασμένο κορμό της ύπαρξής μου
όπως εσύ,
είναι πολύτιμοι, διότι ανεβάζουν την έντιμη έμπνευση
της Ποίησης. Δηλώνουν ότι οι εκάστοτε αστραπές
πράγματι φωτίζουν την μεγάλη Νύχτα ...

Σε ευχαριστώ που με κάνεις να αισθάνομαι νέα.

Ανώνυμος είπε...

Το έργο σου πάντα θα στηρίζουμε όλοι εμείς οι μεταγενεστεροι, που αναζητούμε το φως της αλήθειας!!!! Αγαπημένη μου Yiota grateful to you!!!

Αστοριανή είπε...

Be well, my dear Friend!

Your message was really heart-accepted.
My eyes were filled with tears of appreciation.

I thank you so many times!
I close the distance of the oceans
with a huge embrace!

God be always with you and the ones you love.

"Astoriani.blogspot.com

NY