21 Ιουλ 2024

 

20 Ιουλίου, 1974!  20 Ιουλίου, 2024


20 Ιουλίου, 1974!  20 Ιουλίου, 2024

Ακριβώς 50 χρόνια, και Τίποτε δεν έχει επιτευχθεί ακόμη! 

Η Ελπίδα, ζωντανή. Η ΜΝΗΜΗ, ολοζώντανη! 

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» ! Μα πώς είναι δυνατόν να ξεχαστεί ένα ανοσιούργημα! Μια πληγή ολάνοιχτη! «…

·( ... Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ής Ιουλίου 1974 με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Έλαβαν μέρος:... αντιγραφή από ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ»

Διαβάζοντας σελίδες ολόκληρες, για το πανέμορφο νησί μας, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, μένεις ενεός! Τόσο, που «κάπως δικαιολογείς τον εχθρό για την κατακτητική του ενέργεια …»

Ήδη πέρασε της Επετείου το 24ωρο, μα το θέμα ακόμη βράζει, κι οι αναμνήσεις μου, διαμαρτύρονται αν τις αργήσω ακόμη.

ΟΛΟΙ αναστατωμένοι, τότε. Η Ομογένεια δεν άφηνε στιγμή που να μην ενεργοποιείται, μήπως και βοηθήσει σε μια κάποια λύση.

Οι «εδώ άνθρωποι των Γραμμάτων» τελείως ανοργάνωτοι. (Το . 83, δημιουργήθηκε η Ε. Ε. Λογοτεχνών Νέας Υόρκης) … Στην Πατρίδα, (εκτός των «συνηθισμένων διαφωνιών, κ.λ.π.) η Λογοτεχνική κοινωνία δεν άφηνε ευκαιρία διαμαρτυρίας για το άδικο και τις συνέπειές του.

Ο  «Σύνδεσμος Φιλίας: «ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ», με έδρα την Θεσσαλονίκη, προκήρυξε για το 2002: Παγκόσμιο Διαγωνισμό Διηγήματος, με ορισμένο αριθμό σελίδων -μέχρι 30, αν θυμάμαι σωστά- ως και άλλες οδηγίες -ψευδώνυμο, σε σφραγισμένο μικρότερο φάκελο με το όνομα και την διεύθυνση του συγγραφέα-, και, με την χρηματική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, για τους πρωτεύσαντες.

¨Ένα Ελληνικό Βραβείο, και με πιθανή χρηματική αμοιβή, ήταν μια πρόκληση για μένα, την απόδημη ανερχόμενη λογοτέχνιδα,  αφού η δραστηριότητά μου εκείνη την δεκαετία, ήταν σε Συλλόγους της Νέας Υόρκης, με Κορυφαίο τον  αυστηρότατο National League of American PEN Women

Ανήσυχο «τέκνο της Αιγιαλείας» με παθιασμένη αγάπη για τον θρύλο της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΙΚΗΣ και του Σελινούντα, τί άλλο να σκεφτόμουν παρά να ερευνήσω την ιστορία και να φτιάξω μια ιστορία ζωντανή, για την ΚΕΡΥΝΕΙΑ τη «δική μας» και την ΚΕΡΥΝΕΙΑ της βασανισμένης Κύπρου!

Έτσι γεννήθηκε το δέσιμο του παρελθόντος με την τρέχουσα κατάσταση, με τίτλο «ΚΕΡΥΝΕΙΑ Δάκρυα» … (και, μεταξύ μας, ακολούθησε αργότερα, άλλο ένα, με τίτλο «Το Μυστικό της Σήλεια»

Το τιμητικό αποτέλεσμα, με τη βράβευση των 100.000 δραχμών,  ήταν και η δημιουργία ενός βιβλίου, με τον ίδιο τίτλο, βέβαια, το 2003, από τις Εκδόσεις «ΔΕΘΣ», Ν Υ, συμπληρωμένο με δεύτερη ενότητα: Ποιήματα και Σκέψεις του «Ανδρέα»

Όπως π.χ. «Πού ν΄ ακουμπήσει τ’ όνειρο σαν η ψυχή αγριέψει …»  ή ‘Το τραγούδι των ηρώων, δυνατότερο κι απ’  τον πόνο. Να τ’  ακούν οι βάρβαροι και να φοβούνται» 

Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ Νέας Υόρκης, τον Δεκέμβρη, Σαββατο-Κύριακο 6-7, 2003.-

Αυτά, Φίλες και Φίλοι μου. Συμπληρώθηκαν ήδη 50 χρόνια μα λύση καμία!

 Συμμετέχοντας, κι εγώ «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»


Δεν υπάρχουν σχόλια: